Συχνές ερωτήσεις για παραγωγούς

Μου φαίνεται ενδιαφέρουσα προσπάθεια, πως ξεκινάω;
1) Κάνε προφίλ και γίνε Πωλητής στο Wikifarmer
2) Δημοσίευσε τα προϊόντα σου σε μεγάλες επαγγελματικές συσκευασίες με τις τιμές που θέλεις
3) Δέξου παραγγελίες από αγοραστές (επιχειρήσεις στο χώρο της εστίασης / τροφίμων ή ιδιώτες)
4) Παράδωσε τα προϊόντα σου απευθείας στις τοπικές επιχειρήσεις ή πραγματοποίησε δωρεάν αποστολή
Γράφτηκα, τώρα πως μπορώ να πουλήσω τα προϊόντα μου;

Μπορείς να ξεκινήσεις δημοσιεύοντας το πρώτο προϊόν σου σε συσκευασία και τιμή που επιθυμείς.

1) Αν δεν έχεις ήδη, βγάλε το προϊόν σου μια ωραία φωτεινή φωτογραφία με το Smartphone, κατά προτίμηση τετράγωνη.

2) Μπες στο διαχειριστικό του καταστήματός σου, πήγαινε στο Tab προϊόντα και πάτα το κουμπί “+ Προσθήκη Προϊόντος”.

3) Γράψε τον τίτλο και την περιγραφή του προϊόντος σου με ακρίβεια. Για παράδειγμα, αν γράψεις “Μέλι Θυμαρίσιο”, κανείς αγοραστής δεν ξέρει τι θα αγοράσει. Αντ αυτού, καλό θα ήταν να γράψεις στον τίτλο “Μέλι Θυμαρίσιο 1kg”, και στην περιγραφή μπορείς να γράψεις όλα αυτά που διαφοροποιούν το προϊόν σου (σε ποια περιοχή παράγεται, βραβεία, πιστοποιήσεις). Όσο πιο πολλά σχετικά πράγματα γράψεις, τόσο πιο ψηλά θα βγεις στην αναζήτηση “μέλι”. Ανέβασε τη φωτογραφία του προϊόντος.

4) Στη συνέχεια, μπορείς να δηλώσεις ελάχιστη ποσότητα, έτσι ώστε κάποιος αγοραστής να μπορεί να αγοράσει το ελάχιστο π.χ. 4 συσκευασίες του ενός κιλού μέλι. Θυμήσου ότι οι αγοραστές στην πλατφόρμα μας είναι κυρίως επιχειρήσεις (HORECA, μανάβικα, παντοπωλεία κτλ). Συνεπώς, καλό θα ήταν να δημιουργήσεις προϊόντα με χαμηλή τιμή μονάδος αλλά με ελάχιστη παραγγελία 4 με 6 τεμάχια. Κάτι τέτοιο, επιμερίζει τα μεταφορικά σε περισσότερες του ενός συσκευασίες και έτσι το καθιστά συμφέρον να αποσταλεί με κούριερ ή μεταφορική.

Τι τιμή πρέπει να βάλω;

Η τιμή που θα μπει είναι καθαρά απόφαση του κάθε παραγωγού. Ωστόσο, εμείς συστήνουμε να βάζεις τιμές χονδρικής, αφού οι περισσότεροι αγοραστές είναι επιχειρήσεις που αγοράζουν ήδη σε αρκετά καλές τιμές (όχι όμως τόσο καλές σε σχέση με το να αγόραζαν απευθείας από παραγωγούς).

Συνεπώς, ανάλογα με το απόθεμά σου, προτείνουμε να βάζεις τιμές οι οποίες να συμφέρουν τόσο εσένα όσο και τους αγοραστές, ώστε να χτίσεις σταδιακά μία δυνατή βάση πελατών.

Τέλος, μία από τις βέλτιστες πρακτικές είναι η τιμή να συμπεριλαμβάνει μέσα και το κόστος των μεταφορικών, καθώς οι παραγωγοί με τις περισσότερες πωλήσεις είναι αυτοί που καλύπτουν οι ίδιοι τα μεταφορικά (κόστος και διαδικασία αποστολής).

Εκτός της τιμής τι άλλο είναι σημαντικό;

Είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη παράδοση και η εκ των προτέρων γνώση των μεταφορικών από την πλευρά του πελάτη.

Αυτό που προτείνουμε εμείς είναι:

1) Να είναι ξεκάθαροι οι χρόνοι παράδοσης του προϊόντος σου στην περιοχή που έχεις δηλώσει, αλλά και τα μεταφορικά. Για παράδειγμα, αν έχεις δηλώσει ως περιοχή αποστολής “όλη την Ελλάδα”, θα πρέπει από πριν να κάνεις μια έρευνα με κάποια εταιρία κούριερ ή μεταφορική, και να πάρεις κάποια ενιαία τιμή για όλη την Ελλάδα. Την τιμή αυτή, καλό θα ήταν να την ενσωματώσεις στην τιμή του προϊόντος σου και να δηλώσεις “δωρεάν μεταφορικά σε όλη την Ελλάδα”. Ήδη από τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας της πλατφόρμας, είναι εμφανές ότι οι παραγωγοί που έχουν δηλώσει “δωρεάν μεταφορικά και αποστολή σε όλη την Ελλάδα”, έχουν σημαντικά υψηλότερες πωλήσεις από τους υπόλοιπους, καθώς το πελατολόγιό τους εκτείνεται πλέον σε όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο την περιοχή τους.

2) Σε περίπτωση που δηλώσεις δωρεάν διανομή σε κάποιον νομό (π.χ. Νομός Θεσσαλονίκης), τότε πάλι θα πρέπει να είσαι διατεθειμένος να παραδώσεις εγκαίρως τα προϊόντα σε κάποιον αγοραστή.

Ποιοι είναι οι αγοραστές;
Αγοραστές είναι κυρίως εταιρείες εστίασης, ξενοδοχεία, καφετέριες, υπηρεσίες catering και οπωροπωλεία που αναζητούν ποιοτικά αγροτικά προϊόντα σε καλές τιμές. Παρόλα αυτά, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και ιδιώτες που ίσως ενδιαφερθούν να αγοράσουν, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μπορείς να έχεις δικαίωμα έκδοσης απόδειξης λιανικής πώλησης.
Ποια προϊόντα δέχεστε;
Δεχόμαστε και εγκρίνουμε τη δημοσίευση προϊόντων που είναι αποτέλεσμα αγροτικής παραγωγής είτε είναι συσκευασμένα είτε όχι, από νόμιμους παραγωγούς εγγεγραμμένους στα μητρώα του Κράτους. Φυσικά, όλα τα προϊόντα πρέπει να ακολουθούν τους βασικούς υγειονομικούς κανόνες. Παρόλα αυτά η ευθύνη για την ποιότητα των προϊόντων, αλλά και για τις καταχωρήσεις τους ανήκει αποκλειστικά στους παραγωγούς.
Απορρίπτετε προϊόντα;
Απορρίπτουμε κατά περίπτωση προϊόντα για τα οποία δεν έχουμε σαφείς πληροφορίες ότι προέκυψαν από νόμιμους παραγωγούς οι οποίοι μπορούν και να εκδώσουν όλα τα νόμιμα αξιόγραφα. Επίσης, απορρίπτουμε προϊόντα που δεν είναι νόμιμο να πωληθούν βάση της ισχύουσας νομοθεσίας, για παράδειγμα ελαιόλαδο σε συσκευασίες μεγαλύτερες των 5 λίτρων. Όπως γνωρίζετε, η πώληση του ελαιολάδου σε συσκευασίες μεγαλύτερες των 5 λίτρων απαγορεύεται. Έτσι, δεν δημοσιεύουμε τέτοιου είδους προϊόντα.
Γιατί παίρνετε 8% προμήθεια; Δε γίνεστε ενδιάμεσοι κι εσείς έτσι;

Το ποσοστό αυτό υποστηρίζει το στόχο μας να δώσουμε μεγαλύτερη υπεραξία και δύναμη στον αγροτικό κόσμο με το:

- Να επιτρέψουμε στους αγρότες να ορίζουν οι ίδιοι την τιμή τους σε σχέση με την προσφορά και τη ζήτηση, άρα δηλαδή να πωλούν σε υψηλότερες τιμές.
- Να αποκτήσουν πρόσβαση σε μία μεγαλύτερη αγορά που θα τους δώσει περισσότερες επιλογές για τη διάθεση των προϊόντων τους.
- Να συνδέσουμε τους Έλληνες αγρότες / παραγωγούς με τις αγορές του εξωτερικού, δίνοντας τη δυνατότητα ακόμη μεγαλύτερης αύξησης στην αξία των προϊόντων τους.
- Να προωθήσουμε και να προβάλουμε τους παραγωγούς και τα προϊόντα της πλατφόρμας με δικά μας μέσα τόσο στο διαδίκτυο όσο και σε έντυπα, με σκοπό την αύξηση των πωλήσεών σας
- Ο περαιτέρω εμπλουτισμός της πρώτης δωρεάν αγροτικής εγκυκλοπαίδειας με ακόμη περισσότερες βέλτιστες πρακτικές για την Αειφόρο Γεωργία.

Όλα τα παραπάνω έχουν σημαντικό κόστος εργασίας, συντήρησης και κατασκευής και δεδομένου πως οι αγρότες μας θα μπορούν να πουλάνε σε τιμές υψηλότερες (που μπορούν να υπερκαλύπτουν αυτό το ποσοστό) θεωρούμε πως οδηγούμαστε σε μία νέα κατάσταση με οφέλη για όλους όσους ασχολούνται με την παραγωγή.

Δεν είναι πολύ το 8%;

Το 8% υποστηρίζει διοικητικά κόστη, κόστη τεχνολογίας (hosting, servers, emails, κτλ.) έξοδα συντήρησης της πλατφόρμας, αλλά και έξοδα προώθησης των αγροτικών προϊόντων που βρίσκονται εκεί (ομάδα πωλήσεων, online διαφημίσεις), χωρίς φυσικά να έχουν οι ίδιοι οι παραγωγοί κανένα κόστος για όλα αυτά. Σταδιακά, οι αγρότες θα έχουν τη ευκαιρία πέρα από το να πουλάνε online τα προϊόντα τους, να έχουν και μία ολοκληρωμένη διαδικτυακή παρουσία, κάτι σαν το δικό τους website, χωρίς κανένα κόστος για αυτούς. Όλα αυτά έχουν πολύ μεγάλο κόστος και σκοπός είναι ο αγρότης να πληρώνει μόνο όταν λαμβάνει χρήματα.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε πως οι καλύτερες τιμές που θα πετύχουν οι αγρότες -σε σχέση με το να πουλούσαν το προϊόν τους σε μεγάλες ποσότητες σε κάποιον ενδιάμεσο- θα υπερ-καλύψουν αυτό το ποσοστό.

Για παράδειγμα, κατόπιν εκτεταμένης έρευνας που έχουμε κάνει σε ορισμένα προϊόντα, ενδεικτικά αναφέρουμε το εξής παράδειγμα:

Μεγάλα εστιατόρια και ξενοδοχεία αγοράζουν φρέσκα πορτοκάλια στην τιμή των 60 και 65 λεπτών το κιλό. Οι παραγωγοί πορτοκαλιών στην περιοχή της Λακωνίας και του Άργους λαμβάνουν στην καλύτερη περίπτωση τιμές 15 λεπτών το κιλό για την παραγωγή τους. Επομένως, αν κάποιος παραγωγός πορτοκαλιών καταφέρει και πουλήσει στην πλατφόρμα μας μία μικρή έστω ποσότητα πορτοκαλιών (ας πούμε 300 κιλά) με 40 λεπτά το κιλό, τότε έχει υπερ διπλασιάσει τα έσοδά του και -ακόμα και με την προμήθεια 8% της πλατφόρμας- συνεχίζει να είναι ανταγωνιστικός στην αγορά.

Στη μία περίπτωση (χωρίς το Wikifarmer), αν πουλήσει 300 κιλά πορτοκάλια θα έχει έσοδα 45 ευρώ χωρίς να πληρώσει καμία προμήθεια, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, θα έχει έσοδα 120 ευρώ μείον 9,6 ευρώ η προμήθεια του Wikifarmer. Αντίστοιχα παραδείγματα έχουν παρατηρηθεί σε όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα.

Τι είναι η διαπραγμάτευση τιμής (εμφανίζεται ως: Ζητήστε καλύτερη τιμή για μεγάλη παραγγελία);
Το συγκεκριμένο κουμπί δίνει τη δυνατότητα στους αγοραστές να σας κάνουν οι ίδιοι μία οικονομική πρόταση για το προϊόν σου, προτείνοντας μία τιμή για μεγάλη ποσότητα του προϊόντος σου. Επομένως, έτσι δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία να συμφωνείς τιμές ηλεκτρονικά, αποφεύγοντας τα περιττά μηνύματα επικοινωνίας. Επίσης, γίνεται πιο εύκολο να βρεθεί η “χρυσή τομή” με αγοραστές που ενδεχομένως να θέλουν μία καλύτερη τιμή για μεγαλύτερες ποσότητες.
Τα μεταφορικά ποιός τα αναλαμβάνει;
Ιδανικά ως παραγωγός θα πρέπει να αναλάβεις τη συνεννόηση με τη μεταφορική εταιρεία ώστε να φτάσουν τα προϊόντα στην πόρτα του αγοραστή σε άριστη κατάσταση. Αν φυσικά διαθέτεις δικά σου μεταφορικά μέσα, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτά. Γενικά, όσο πιο εύκολη κάνεις τη μεταφορά του προϊόντος σου, τόσο περισσότερο θα αυξήσεις τις πωλήσεις σου και τον αριθμό επαναλαμβανόμενων παραγγελιών, καθώς ένας ευχαριστημένος αγοραστής (π.χ. μια ταβέρνα) θα παραγγέλνει ξανά και ξανά. Είναι γεγονός ότι όλοι οι αγοραστές θέλουν την παράδοση των προϊόντων τους στην πόρτα της επιχείρησής τους και όχι π.χ. να πάνε σε κάποιο τοπικό πρακτορείο να τα παραλάβουν. Ήδη οι παραγωγοί που παρέχουν ευκολία στις μεταφορές με καθημερινές δωρεάν παραδόσεις έχουν καθημερινές και αρκετά μεγάλες παραγγελίες. Σου προτείνουμε να αναζητήσεις άμεσα κάποια εταιρία κούριερ ή μεταφορική, να τους παρουσιάσεις το προϊόν σου όπως ακριβώς θα αποσταλεί (π.χ. 4 κιλά μέλι) και να τους ζητήσεις μια καλή τιμή για αποστολή σε όλη την Ελλάδα.
Το κόστος μεταφοράς ποιός το πληρώνει;
Η συμβουλή μας είναι το κόστος μεταφοράς να απορροφάται από τους παραγωγούς ή να υπολογίζεται στην τιμή. Δεν σου λέμε να το χρεώνεσαι όλο εσύ, απλώς μπορείς να το υπολογίζεις στην τιμή του προϊόντος. Αυτό διευκολύνει αρκετά τους αγοραστές στον υπολογισμό της τελικής τιμής, μεγαλώνει την ευκολία αγορών από την πλευρά των αγοραστών και άρα αυξάνει τις πωλήσεις σας κατά μεγάλο ποσοστό. Για παράδειγμα, αν ένας Υπεύθυνος Προμηθειών ενός ξενοδοχείου στη Σαντορίνη αναζητήσει μέλι για τους πελάτες του ξενοδοχείου του, είναι σίγουρο ότι θα προτιμήσει τα προϊόντα με Δωρεάν Μεταφορικά, έτσι ώστε να γνωρίζει ακριβώς τι θα πληρώσει. Αν δει ένα ενδιαφέρον προϊόν (π.χ. Από τη Βέροια) αλλά χωρίς διευκρίνιση των μεταφορικών, είναι σίγουρο πως θα διστάσει να ολοκληρώσει την παραγγελία, με το φόβο ότι τα μεταφορικά μπορεί να είναι υπέρογκα. Ήδη οι παραγωγοί που παρέχουν ευκολία στις μεταφορές με καθημερινές δωρεάν παραδόσεις έχουν καθημερινές και αρκετά μεγάλες παραγγελίες.
Έχω eshop στο κομμάτι των τροφίμων και θέλω να αυξήσω τις πωλήσεις μου προς ιδιώτες. Μπορώ να κάνω προφίλ; Μπορείτε να με βοηθήσετε;
Φυσικά και μπορούμε να σε βοηθήσουμε με αύξηση προβολής και πωλήσεων. Το ότι έχεις ήδη eshop δε σημαίνει ότι είμαστε ανταγωνιστές. Μπορείς να κάνεις προφίλ, να δημοσιεύσεις τα προϊόντα σου και να επωφεληθείς από την πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα που έχει η πλατφόρμα μας.