μελι βελανιδιας 5 τμ των 450 γραμμαριων με γυροσκοπική ανάλυση

Είναι το νούμερο ένα μέλι σε αντιξειδωτικές ιδιότητες σε σχέση με κάθε άλλο σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ ενδείκνυται πολύ για ταλαιπωρημένους οργανισμούς και ασθενείς.
Είναι διαθέσιμο
Πωλείται μόνο σε Επιχειρήσεις
18.50 χωρίς ΦΠΑ
( 20.91 με ΦΠΑ)
2250g - 8.22 / kg

Η ελάχιστη ποσότητα παραγγελίας είναι 1.

+
ΖΗΤΗΣΤΕ ΤΙΜΗ ΥΠΕΡΧΟΝΔΡΙΚΗΣ

Παραγωγός / Προμηθευτής

Επικοινωνήστε με τον Προμηθευτή
  Καλάβρυτα, Αχαΐας, Ελλάδα

Περιοχές αποστολής

ολη η ελλαδα

Αναφέρετε το προϊόν
Η Βελανιδιά ανέκαθεν είχε μια ιδική θέση στην καρδιά των Ελλήνων.
Από τους Αρχαίους Έλληνες θεωρούνταν ως το ιερό δένδρο του Δια.
Η λέξη βάλανος σημαίνει φαλλός και συμβόλιζε τη βάλανο του Δία, από εκεί προέκυψε η ονομασία βελανίδι και Βελανιδιά.
Νομίζω ότι και στις μέρες μας οι Έλληνες αγαπούν την Βελανιδιά αν και δεν υπάρχει πλέον αυτή η ιερή σχέση που υπήρχε στην αρχαιότητα.
Πέραν των άλλων οι Έλληνες μελισσοκόμοι έχουν έναν επιπλέον λόγο να αγαπούν την βελανιδιά αφού μπορεί να τους προσφέρει απλόχερα ένα πολύ σημαντικό εισόδημα με το μέλι βελανιδιάς.

ς επιστήμονας δεν εντυπωσιάζομαι εύκολα από «φήμες» για θαυματουργές τροφές. Το καθετί το περνάω από κόσκινο και ψάχνω να βρω την επιστημονική του βάση. Θα σου αναφέρω για παράδειγμα το περίφημο «λάδι καρύδας» που τα τελευταία χρόνια λανσαρίστηκε ως θαυματουργό, σε τέτοιο σημείο που πολλοί έσπευσαν να αντικαταστήσουν το ελαιόλαδο με αυτό. Σκαλίζοντας και ψάχνοντας, διαπίστωσα ότι τελικά το λάδι καρύδας είναι μια μόδα που την επέβαλαν οι εταιρείες που το παράγουν και το εμπορεύονται και ουδεμία επιστημονική ένδειξη υπάρχει ότι θα έπρεπε να μπει στην καθημερινή μας διατροφή.

Το μέλι ωστόσο είναι μια άλλη υπόθεση. Είναι ένα θαύμα της φύσης στην κυριολεξία. Είναι από τα πιο πολύτιμα, θρεπτικά και υγιεινά τρόφιμα που υπάρχει και οι λόγοι είναι αμέτρητοι.

Σήμερα όμως θα εστιάσουμε σε μια συγκεκριμένη ιδιότητα του μελιού, την αντιοξειδωτική του δράση.

Η Χρυσούλα Τανακάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια και επικεφαλής του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας μεγάλης έρευνας του Τμήματος.

Η αντιοξειδωτική δράση του μελιού
Το μέλι έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Καταπολεμά δηλαδή τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τον εκφυλισμό των κυττάρων που προκαλεί τους καρκινικούς όγκους.

Η αντιοξειδωτική δράση που εμφανίζουν τα διάφορα μέλια ωστόσο δεν είναι ίδια. Μάλιστα το μέλι manuka έχει αποκτήσει την φήμη του καλύτερου μελιού στον κόσμο, κάτι που όπως φαίνεται δεν ισχύει τελικά.

Το μέλι βελανιδιάς έναντι των υπολοίπων
Στην έρευνα που διεξήχθη στο ΑΠΘ επιλέχθηκαν και εξετάστηκαν 48 δείγματα μελιού από όλη την Ελλάδα και από όλες τις ανθοφορίες. Στην έρευνα συμμετείχαν μέλι από βελανιδιά, πεύκο, έλατο, ερείκι, καστανιά, θυμάρι, πορτοκαλιά και το περίφημο ξενόφερτο manuka.

Κάθε μέλι παρουσίασε τις δικές του μοναδικές ιδιότητες, ωστόσο η ανακάλυψη που έγινε ήταν μοναδική.

Διαπιστώθηκε ότι το μέλι με τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση είναι το σκουρόχρωμο μέλι βελανιδιάς. Ακολουθούν καταπόδας το μέλι από έλατο, το μέλι από ερείκι, το μέλι καστανιάς, το μέλι από πεύκο, το μέλι από θυμάρι και το μέλι από πορτοκαλιά.

Μπορεί λοιπόν το θυμαρίσιο μέλι και το μέλι από πορτοκάλι να έχουν εκπληκτικό άρωμα και ως τέτοια να προτιμούνται από πολλούς, ωστόσο δεν εμφανίζουν τόσο μεγάλη αντιοξειδωτική δράση όσο τα προαναφερθέντα. Χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι πολύτιμα!

Το μέλι βελανιδιάς πιο πολύτιμο από το μέλι manuka
Εντυπωσιακή ήταν επίσης η διαπίστωση ότι το μέλι βελανιδιάς είναι ισχυρότερο αντιοξειδωτικό από το μέλι manuka, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει κατακλύσει την παγκόσμια αγορά διαφημιζόμενο για τη βιολογική του δράση. Μάλιστα το μέλι manuka έχει μικρότερη αντιοξειδωτική δράση από τα περισσότερα ελληνικά μέλια.

Συμπέρασμα; Το marketing που χρησιμοποίησαν για την προώθηση του manuka ήταν όντως αποτελεσματικό!

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν τόσο τη σπουδαία διατροφική αξία του ελληνικού μελιού όσο και την ανάγκη να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε το ελληνικό μέλι να πάρει τη θέση που του αξίζει στην παγκόσμια αγορά.

Δεν βρέθηκαν κριτικές

Άλλα Προϊόντα

23.00 χωρίς ΦΠΑ ( 25.99 με ΦΠΑ)
2900g - 7.93 / kg
Ελλάδα
4.50 χωρίς ΦΠΑ ( 5.09 με ΦΠΑ)
20ml - 225.00 / L
Ελλάδα
8.00 χωρίς ΦΠΑ ( 9.04 με ΦΠΑ)
950g - 8.42 / kg
Ελλάδα