ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ / ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ

Τι μου προσφέρει το Wikifarmer και γιατί να εγγραφώ;
To Wikifarmer σας προσφέρει δύο πράγματα: Πρώτον, λόγω της υψηλής επισκεψιμότητας της πλατφόρμας, τα προϊόντα σας έχουν χιλιάδες προβολές και αυτό σας βοηθάει να βρείτε αγοραστές (επιχειρήσεις και ιδιώτες) στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δεύτερον, το Wikifarmer λειτουργεί ως Θεματοφύλακας των Αγοραπωλησιών Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, παρέχοντας ασφάλεια, προστασία και εμπιστοσύνη στους Πωλητές. Το Wikifarmer σας παρέχει ένα πλήρως λειτουργικό και ασφαλές περιβάλλον με ηλεκτρονικές πληρωμές όπου μπορείτε να πουλήσετε τα προϊόντα σας και να εξοφληθείτε εύκολα και γρήγορα. Πουλώντας μέσω της Πλατφόρμας μας, είστε σίγουροι ότι αποφεύγετε απάτες από κακόβουλους Αγοραστές, που ζητούν τα εμπορεύματα πριν πληρώσουν ή προσπαθούν να εξαπατήσουν τους Παραγωγούς με διάφορους τρόπους.
Ποιοι είναι οι αγοραστές;
Αγοραστές είναι Βιομηχανίες Τροφίμων, Mini Markets, Supermarkets, εταιρείες εστίασης, ξενοδοχεία, καφετέριες, υπηρεσίες catering και οπωροπωλεία που αναζητούν ποιοτικά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα σε καλές τιμές. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και ιδιώτες που θα ενδιαφερθούν να αγοράσουν, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μπορείτε να έχετε δυνατότητα έκδοσης Απόδειξης Λιανικής Πώλησης.
Μου φαίνεται ενδιαφέρουσα προσπάθεια, πως ξεκινάω;
Δημιουργήστε λογαριασμό και γίνετε Πωλητής στο Wikifarmer
2) Δημοσιεύστε τα προϊόντα σας με τις τιμές που θέλετε.
3) Δεχθείτε παραγγελίες από αγοραστές (Επιχειρήσεις στο χώρο της εστίασης / τροφίμων ή ιδιώτες).
4) Παραδώστε τα προϊόντα σας απευθείας σε τοπικές επιχειρήσεις ή πραγματοποιήστε αποστολή με κάποια μεταφορική.
Μπορεί το Wikifarmer να αγοράσει τα προϊόντα μου;
Όχι, το Wikifarmer δεν αγοράζει Αγροτικά Προϊόντα με σκοπό να τα μεταπωλήσει, δεν αποθηκεύει προϊόντα και δεν είναι υπεύθυνο για την μεταφορά και συντήρησή τους. Το Wikifarmer αποτελεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα αγοραπωλησιών. Μπορείτε να εγγραφείτε, να δημοσιεύσετε τα προϊόντα σας, να βρείτε αγοραστές, να τους δώσετε εξατομικευμένη προσφορά, και στη συνέχεια εσείς να τους τιμολογήσετε και να τους αποστείλετε τα προϊόντα.
Είμαι ερασιτέχνης παραγωγός, δηλαδή καλλιεργώ ανεπίσημα χωρίς χαρτιά και έχω κάποια ποσότητα για πούλημα. Αναλαμβάνετε εσείς να την αγοράσετε και να τη μεταπωλήσετε;
Όχι, για να εγγραφείτε στο Wikifarmer και να δημοσιεύσετε τα προϊόντα σας, θα πρέπει εσείς να διαθέτετε όλες τις άδειες και να είστε σε θέση να εκδώσετε όλα τα απαραίτητα αξιόγραφα (Τιμολόγιο, Δελτίο Αποστολής ή Απόδειξη Λιανικής Πώλησης). Το Wikifarmer δεν αγοράζει αγροτικά προϊόντα με σκοπό να τα μεταπωλήσει, δεν αποθηκεύει προϊόντα και δεν είναι υπεύθυνο για την μεταφορά και συντήρησή τους. Το Wikifarmer αποτελεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα αγοραπωλησιών. Εσείς πρέπει να έχετε τη δυνατότητα τιμολόγησης του Αγοραστή.
Ποια προϊόντα δέχεστε;
Δεχόμαστε και εγκρίνουμε τη δημοσίευση προϊόντων που είναι αποτέλεσμα αγροτικής παραγωγής είτε είναι συσκευασμένα είτε όχι, από νόμιμους παραγωγούς ή εμπόρους εγγεγραμμένους στα μητρώα του Κράτους. Φυσικά, όλα τα προϊόντα πρέπει να ακολουθούν την κείμενη νομοθεσία και τους υγειονομικούς κανόνες. Παρόλα αυτά, η ευθύνη για την ποιότητα των προϊόντων, αλλά και για τις καταχωρήσεις ανήκει αποκλειστικά στους παραγωγούς.
Απορρίπτετε προϊόντα;
Απορρίπτουμε κατά περίπτωση προϊόντα για τα οποία δεν έχουμε σαφείς πληροφορίες ότι προέκυψαν από νόμιμους παραγωγούς ή εμπόρους οι οποίοι μπορούν και να εκδώσουν όλα τα νόμιμα αξιόγραφα. Επίσης, απορρίπτουμε προϊόντα που δεν είναι νόμιμο να πωληθούν βάση της ισχύουσας νομοθεσίας.
Έχω eshop στο κομμάτι των τροφίμων και θέλω να αυξήσω τις πωλήσεις μου προς επιχειρήσεις και ιδιώτες. Μπορώ να κάνω προφίλ; Μπορείτε να με βοηθήσετε;
Φυσικά και μπορούμε να σας βοηθήσουμε με αύξηση προβολής και πωλήσεων. Το ότι έχετε ήδη eshop δε σημαίνει ότι είμαστε ανταγωνιστές, κάθε άλλο. Μπορείτε να κάνετε προφίλ, να δημοσιεύσετε τα προϊόντα σας και να επωφεληθείτε από την πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα που έχει η πλατφόρμα μας. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της συνεργασίας με το WIkifarmer είναι να μην προτρέψετε τους πελάτες που θα βρείτε μέσω της πλατφόρμας μας να κατευθυνθούν απευθείας στο δικό σας eshop.
Γιατί παίρνετε 8% προμήθεια; Δε γίνεστε ενδιάμεσοι κι εσείς έτσι;

• Η προμήθεια μας υποστηρίζει διοικητικά κόστη, κόστη τεχνολογίας (hosting, servers κτλ.), αλλά κυρίως έξοδα προώθησης των αγροτικών προϊόντων που βρίσκονται εκεί (ομάδα πωλήσεων, online διαφημίσεις), χωρίς φυσικά να έχουν οι ίδιοι οι παραγωγοί κανένα κόστος για όλα αυτά.

• Οι παραγωγοί μας έχουν τη ευκαιρία πέρα από το να πουλάνε online τα προϊόντα τους, να έχουν και μία ολοκληρωμένη διαδικτυακή παρουσία, το δικό τους website, χωρίς κανένα κόστος για αυτούς. Όλα αυτά έχουν πολύ μεγάλο κόστος και σκοπός είναι κάθε πωλητής να χρεώνεται μόνο όταν πραγματοποιεί πωλήσεις.

• Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε πως οι καλύτερες τιμές που θα πετύχουν οι παραγωγοί -σε σχέση με το να πουλούσαν το προϊόν τους σε μεγάλες ποσότητες σε κάποιον ενδιάμεσο- θα υπερ-καλύψουν αυτό το ποσοστό. Για παράδειγμα, κατόπιν εκτεταμένης έρευνας που έχουμε κάνει σε ορισμένα προϊόντα, ενδεικτικά αναφέρουμε το εξής παράδειγμα:

Μεγάλα εστιατόρια και ξενοδοχεία αγοράζουν φρέσκα πορτοκάλια στην τιμή των 40 έως 55 λεπτών το κιλό. Οι παραγωγοί πορτοκαλιών στην περιοχή της Λακωνίας και του Άργους λαμβάνουν στην καλύτερη περίπτωση τιμές 15 λεπτών το κιλό για την παραγωγή τους. Επομένως, αν κάποιος παραγωγός πορτοκαλιών καταφέρει και πουλήσει στην πλατφόρμα μας μία μικρή έστω ποσότητα πορτοκαλιών (ας πούμε 300 κιλά) με 40 λεπτά το κιλό, τότε έχει υπερ διπλασιάσει τα έσοδά του και -ακόμα και με την προμήθεια 8% της πλατφόρμας- συνεχίζει να είναι ανταγωνιστικός στην αγορά.

Στη μία περίπτωση (χωρίς το Wikifarmer), αν πουλήσει 300 κιλά πορτοκάλια θα έχει έσοδα 45 ευρώ χωρίς να πληρώσει καμμία προμήθεια, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, θα έχει έσοδα 120 ευρώ μείον 9,6 ευρώ η προμήθεια του Wikifarmer. Αντίστοιχα παραδείγματα έχουν παρατηρηθεί σε όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα.

• Η προμήθεια της Αγοραπωλησίας υποστηρίζει το στόχο μας να δώσουμε μεγαλύτερη υπεραξία και δύναμη στον αγροτικό κόσμο με το:

- Να επιτρέψουμε στους παραγωγούς να ορίζουν οι ίδιοι την τιμή τους σε σχέση με την προσφορά και τη ζήτηση, άρα δηλαδή να πωλούν σε υψηλότερες τιμές.

- Να αποκτήσουν πρόσβαση σε μία μεγαλύτερη αγορά που θα τους δώσει περισσότερες επιλογές για τη διάθεση των προϊόντων τους.

- Να συνδέσουμε τους Έλληνες Αγρότες / Παραγωγούς με τις αγορές του εξωτερικού, δίνοντας τη δυνατότητα ακόμη μεγαλύτερης αύξησης της αξίας των προϊόντων τους.

- Να προωθήσουμε και να προβάλουμε τους παραγωγούς και τα προϊόντα της πλατφόρμας με δικά μας μέσα τόσο στο διαδίκτυο όσο και σε έντυπα, με σκοπό την αύξηση των πωλήσεών σας

- Να εμπλουτίσουμε περαιτέρω την πρώτη δωρεάν Αγροτική Εγκυκλοπαίδεια με ακόμη περισσότερες βέλτιστες πρακτικές για την Αειφόρο Γεωργία.

Όλα τα παραπάνω έχουν σημαντικό κόστος εργασίας, κατασκευής και συντήρησης και δεδομένου πως οι παραγωγοί μας θα μπορούν να πουλάνε σε τιμές υψηλότερες (που μπορούν να υπερκαλύπτουν αυτό το ποσοστό) θεωρούμε πως οδηγούμαστε σε μία νέα κατάσταση με οφέλη για όλους όσους ασχολούνται με την παραγωγή.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

Associated Press
quote

Πάνω από 12 εκατομμύρια επισκέπτες από 200 χώρες έχουν επισκεφθεί το Wikifarmer, ενώ 30.000 προϊόντα έχουν ανέβει από παραγωγούς και προμηθευτές.

Περισσότερα
FAO
quote

Η Wikipedia του αγροτικού τομέα

Περισσότερα
New Money
quote

Wikifarmer: Μία startup που συνδέει τους αγρότες με την αγορά αλλά και τη γνώση

Περισσότερα
Καθημερινή
quote

Wikifarmer: H startup που έχει στόχο να αλλάξει την αγορά αγροτικών προϊόντων

Περισσότερα